Header image

Bulderende kanonnen en het leven van alledag in 1627

GROENLO - Op 19, 20 en 21 oktober 2012 wordt in Groenlo voor de 4e maal het evenement ‘De Slag om Grolle’ georganiseerd. Europa’s grootste historische nabootsingsevenement. Meer dan 1200 re-enactors (mensen die een periode uit de geschiedenis naspelen) afkomstig uit 13 verschillende landen, bootsen de veldslag uit 1627 na, waarin Groenlo door Prins Frederik Hendrik werd heroverd op de Spanjaarden. Alles wat er tijdens dit driedaagse evenement gebeurd ligt zo dicht mogelijk bij de historische waarheid. Tijdens dit weekend wordt naast de veldslag, ook het leven van alledag in de Stad Grolle anno 1627 tot leven gewekt. Er zijn tal van activiteiten voor jong en oud. De Slag om Grolle in 1627 Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd de strijd van de opstandige staten der Nederlanden tegen Spanje geleid door Willem van Oranje en zijn zonen Maurits en Frederik Hendrik. Het stadje Grol (het tegenwoordige Groenlo) was een belangrijke vesting en diens belegering en ontzet door Prins Frederik Hendrik, gold dan ook als een van de belangrijkste overwinningen op naam van de prins. De veldslag is herschreven en terug gebracht van dertig naar drie dagen. Deze slag wordt net buiten de grachten van de vestingstad gehouden waar in 1627 ook gevochten werd.

Vertier binnen de stadsmuren Ook in de binnenstad wordt terug gegaan naar het leven van alledag zoals dat in 1627 was: na de gevechten trekken de re-enactors zich terug in hun kampementen rondom de gracht, brengen hun dames mee die zorg dragen voor het kampleven en houden exercities en marsen. Bedelaars en zwervers hangen rond in de steegjes, in de straten klinkt vrolijke muziek en de leprozen zoeken hun uitvlucht in een steeg. De handelaren verkopen hun waar, de troubadour vermaakt de mensen. Voor de kinderen worden kinderspelen anno 1627 georganiseerd. Ook aan ‘de innerlijke mens’ wordt gedacht: het varken hangt aan het spit en het Grolsch bier vloeit rijkelijk.

Bezoekersinformatie Voor bezoekers is op loopafstand van het stadscentrum en het slagveld een parkeerterrein geregeld, die vanuit de invalswegen gemakkelijk te bereiken is. Op het slagveld is een beperkte mogelijkheid voor bezoekers. Daarom wordt aangeraden om op tijd te komen.

Aanvangstijden, entreeprijzen en overige informatie zijn allemaal te vinden op www.slagomgrolle.nl (ook in Duits en Engels).



Ander nieuws