Header image

Heilige en geheimzinnige plekken bij Erve Kots.

Lievelde -  Aan het einde van het jaar is iedereen weer van harte welkom bij het gezellige haardvuur van Erve Kots om te luisteren naar lezingen en verhalen, begeleid door muziek van een Duitse dialectband.

 

Landschapsmythologie

Landschapsmythologie staat voor een grote verscheidenheid aan verbindingen tussen mens, natuur en cultuurgeschiedenis en richt zich o.a. op de culturele nagedachtenis van bijzondere, geheimzinnige en heilige plekken in het landschap. Elk landschap kent zo zijn eigen cultureel erfgoed, bijzondere geschiedenis en tradities die de moeite waard zijn om beter te leren kennen.

 

Onze geboortegrond is meer dan de som van heuvels en dalen, bossen en weiden, beken en rivieren. Zij heeft naast fysieke ook een psychische meerwaarde, een ziel die we bijvoorbeeld ervaren bij een stille waterplas, of op een open plek in het bos. Het zijn dergelijke elementen en belevingen die onze voorouders reeds kenden, respecteerden en ook vereerd hebben. Zo ontstonden kerken bijvoorbeeld op begraafplaatsen uit de late Bronstijd, wat doet vermoeden dat deze plek reeds in de prehistorie een religieuze betekenis had.

 

Op deze midwinteravond luisteren we naar wat mensen over het landschap van Achterhoek-Westmünsterland weten te vertellen, maar ook naar wat het landschap zelf òns wil vertellen.

 

Gastsprekers

Sprekers rond het thema zijn Dr. Hermann Terhalle uit Vreden (Bedevaarten in Westmünsterland), Girbe Buist uit Zwolle (Krachtplekken in de Achterhoek), Ria Olijslager uit Lievelde (Vake bu-j te bange) en Doris Homolka uit Bocholt(met een verhaal van Egon Reiche). Muziek is er van Strauhspier, een populaire band, die optreedt met eigen nummers, maar die ook bekende traditionele „American Folksongs“ vertaalde in humoristisch Duits dialect.

 

De organisatie is in handen van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland in samenwerking met Dialectkring Achterhook en Liemers, Kulturkreis Schloss Raesfeld en Kreisheimatpflege Borken. Het programma wordt ondersteund door Interreg Duitsland-Nederland.

 

Aanvang 19.30 uur , inloop vanaf 19.00 uur.

Entreeprijs € 10,00 incl. koffie met een knieperken

Informatie te bevragen bij Diana Abbink, tel. 06-12 02 53 84 of per mail: abbinkdiana@gmail.com



Ander nieuws