Header image

Kinderen centraal bij jubileum Marke Vragender Veen

VRAGENDER - Op 22 mei 1956 tekenden vijf boeren uit Vragender bij een notaris in Groenlo de akte voor de oprichting van de Stichting Marke Vragender Veen. Afgelopen vrijdagmiddag, 20 mei, werd het zestigjarige jubileum gevierd bij Beneman in Vragender, Deze locatie was niet zomaar uitgekozen, want achter het zalencentrum werd het informatiecentrum van de Marke geopend. Centraal stonden de kinderen van Vragender, want zij zullen in de toekomst het werk van de "grijze" heren van het bestuur moeten overnemen.

Belangrijk is de goede band die de stichting heeft met de Antoniusschool in Vragender. De school heeft het veen min of meer geadopteerd. De kinderen komen daardoor van jongs af aan in het bijzondere natuurgebied. Aan het begin van hun 'schoolcarrière zijn ze nog 'vènekwakers'. Bij het verlaten van de school zijn ze 'vènewakers' geworden. Ze zijn vaak in het veen geweest en zijn er misschien wel een keer in weggezakt. Ze hebben in de bufferzone, waarin bloemrijke hooilanden en poelen liggen, waterbeestjes en kikkers gevangen. In de winter hebben ze geholpen bij het verwijderen van opslag van berken en andere bomen, want het hoogveen moet geen bos worden. Wanneer ze uiteindelijk vènewaker zijn geworden weten ze alles van het Vragenderveen en zullen ze meehelpen het te beschermen.

De kinderen van de Antoniusschool, die het nieuwe informatiecentrum mochten openen, hadden een speciaal lied met bijbehorend filmpje voor de jubilerende stichting gemaakt. Leerkracht Carla Vrieze, die door het bestuur van de Marke de stimulerende kracht achter de samenwerking werd genoemd, vond het een eer om de jubilaris namens de leerlingen te feliciteren. Ze werd begeleid door Thijs Hegeman, wiens overgrootvader een van de oprichters was, en Mees Harmelink, een buurmeisje van voorzitter Hans Krabben, die werd aangeduid als 'baas van de bufferzone'. De kinderen vonden dat hun juf geen lang praatje mocht houden. 'Dat is zo 2015!'. Ze wilden een beetje actie en muziek en dat was volop in het filmpje te zien.

 

 

Carla Vrieze werd daarna zelf ook nog even het middelpunt, want zij kreeg het eerste exemplaar van het speciale jubileumboekje 'Het Vragenderveen, over turf, veenmos, muggen, zonnedauw en veenlijken'. Het is speciaal voor kinderen geschreven door Ronald van Harxen, die al jaren gids is in het veen. Carla Vrieze vond het een 'meer dan geweldige verrassing' dat zij het eerste boekje kreeg. Ze had het boek over steenuilen gelezen, dat Van Harxen voor kinderen had geschreven. 'Wat zou het toch geweldig zijn om ook zo'n boekje over het veen voor de leerlingen te hebben', had ze gedacht. Dat kan ook bij het leesonderwijs gebruikt worden. Daarom had zij Van Harxen gevraagd het boekje te schrijven. Die had het met plezier gemaakt. Hij had al heel lang over het veen willen schrijven. 'Jammer dat het al klaar is. Het boekje had wel dubbel zo dik kunnen zijn.'

Voor de Stichting Marke Vragender Veen zijn veel vrijwilligers actief, van wie er vele bij de bijeenkomst aanwezig waren. Zij kregen allemaal het fraaie boekje van Van Harxen, dat dan wel voor kinderen is geschreven, maar prima gelezen kan worden door volwassenen. In de verhaaltjes die geïllustreerd zijn met prachtige foto's wordt verteld over de geschiedenis van de Marke, van het veen en vooral over de planten en dieren van het natuurgebied. Maar ook over de kinderen die er avontuurlijke tochten maken. Dat kan niet alleen in schoolverband, want de Marke heeft eveneens een juniorclub met zo'n 40 leden. Ze zijn onderdeel van de Vrienden van het Vragenderveen, die 20 jaar bestaan. Inclusief juniors zijn er zo'n 550 vrienden, die met hun jaarlijkse donatie vele activiteiten mogelijk maken.

 

 

Mede dankzij de vrienden en andere sponsoren kon een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Vrijdagmidda om half 4 werd get nieuwe informatiecentrum aan de Pastoor Scheperstraat geopend. Eerst lieten de leerlingen van de Antoniusschool ballonnen los met daaraan een kaartje met korte informatie over het Vragenderveen en een oproep om er eens op bezoek te komen. Daarna mochten enkele uitverkoren leerlingen de sleutel zoeken van het centrum, die verstopt was in een stapel turf. Toen kon eindelijk de deur worden geopend en kon iedereen de permanente tentoonstelling bekijken met veel foto's en informatie over het deel van het Korenburgerveen, dat nu al 60 jaar succesvol door boeren en andere bewoners van Vragender wordt beheerd en gekoesterd. Wie het bezoekerscentrum bezoekt moet er wel op rekenen dat er daarna een onweerstaanbare lust ontstaat om het natuurgebied te bezoeken. Het veen zelf kan echter alleen tijdens excursies bekeken worden, maar in de bufferzone kan altijd gewandeld worden. Informatie over excursies is te vinden op de website http://www.vragenderveen.nl. Het speciale jubileumboekje kan binnenkort voor 16 euro gekocht worden.



Ander nieuws