Header image

NAH-café bij Den Diek Lichtenvoorde

OOST GELRE - Aan een keukentafel kunnen zich goede ideeën ontvouwen. Dia Kleinnibbelink en Jan Hulshof (Maatzorg, zorg op maat) spraken met elkaar over Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Iets waarmee Dia, in haar familie, en Jan, persoonlijk, mee te maken hebben. Ze kwamen tot de slotsom dat er in Oost Gelre behoefte is aan een NAH-café. Als professionals gaan ze dit met vrijwilligers opzetten. De gemeente steunt dit initiatief. Onlangs heeft Joanne Rensink het team versterkt. "Gedreven vanuit idealisme willen we mensen een goed gevoel en een fijne ochtend bezorgen," legt Jan uit. Het eerste café is op zaterdag 18 maart van 10.00 tot 12.00 uur in Den Diek in Lichtenvoorde.

"We willen graag dat cliënten bij elkaar komen in een rustige, prikkelarme omgeving. In Den Diek zijn daar geschikte ruimtes voor. Daarnaast bieden we ze een gezellige ochtend en praten we over de zaken waar ze tegen aanlopen. Ook is het de bedoeling dat we inventariseren wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. We willen ze een veilig gevoel geven en uit hun isolement halen. Het is laagdrempelig. We geven informatie en zorgen voor een stukje erkenning en herkenning. Er zijn plannen om in de toekomst tijd aan de naasten te besteden. Zij zitten soms ook met vragen en willen hun verhaal kwijt," vertelt Jan. Dia vult aan: "De mensen zijn vrij om te doen wat ze zelf willen. Ze mogen koffiedrinken, kletsen, kaarten, enzovoorts."

"Het lastige van NAH is, dat het niet aan de buitenkant te zien is. Bij mensen die het hebben is er een breuk in hun levenslijn opgetreden. Er is een leven voor en een leven na NAH. Als gevolg van een hersenbloeding, -infarct, hersenvliesontsteking, tumor, Parkinson, chemische stoffen of (auto)ongeluk kan hersenletsel ontstaan. Het is moeilijk om daarna je leven weer op te pakken. De patiënten voelen zich vaak eenzaam, maar ook in gezelschap kunnen ze zich alleen voelen. Dit door de hoeveelheid prikkels, die op ze afkomt en die ze niet kunnen verwerken," zegt Jan. Dia: "Het is voor mensen met deze ziekte vaak al moeilijk om de telefoon te bedienen of koffie te zetten. Met de afvalwijzer van de gemeente weten ze zich meestal geen raad. Die kunnen ze niet op de juiste manier lezen. Kleine vanzelfsprekende dingen zijn voor hen vaak een hele opgave. Ze kunnen zich niet goed concentreren en hebben soms evenwichtsproblemen."

"Vanuit mijn gevoel voor mijn lotgenoten wil ik meedenken en meedoen. Ik heb jaren in de hulpverlening gezeten en heb twaalf jaar gewerkt met mensen met NAH," verklaart Jan zijn motivatie om dit café op te zetten. Dia is coach NAH specialisme en rouwbegeleider en wil ondersteunen: "Als NAH-patiënt heb je ook te maken met rouw, levend verlies."

Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden. De data van de eerste drie bijeenkomsten zijn 18 maart, 22 april en 20 mei. Het is van 10.00 tot 12.00 uur in Den Diek in Lichtenvoorde.



Ander nieuws