Header image

Natuur ontdekken met juniorclub Vrienden Vragenderveen

VRAGENDER - Vroeger, als je op een woensdagmiddag richting het dorp fietste, zag je kinderen lekker buiten spelen, in bos en in de natuur. Dat zie je nu minder. Dat is jammer, want wie de natuur niet leert kennen, zal haar later niet beschermen.

We kopen champignons in plakjes en gewassen wortels in gesneden stukjes. Veel kinderen weten niet dat een champignon een eetbare paddenstoel is, dat wortels in de grond groeien. Vervreemd zijn van de natuur is allang niet meer alleen voorbehouden aan het kind in de flatgalerij in de stad. Ook in Vragender ondervinden de natuurbeschermers van het Vragenderveen dat kinderen op een grote afstand leven van de natuur, terwijl die dichtbij huis is. "Sommigen weten niet eens dat hier het veen zit", merkt Frans Boschker, vrijwilliger bij het Vragenderveen op.

Er bestond al een vriendenclub voor de Stichting Marke Vragenderveen die het onderhoud, het gebruik en de bescherming ervan mentaal en financieel ondersteunt. De club van veelal vijftigplussers maakte zich zorgen over de weinige betrokkenheid van de jeugd tot de natuur. Het kwam twee maanden geleden tot de oprichting van een juniorclub. Voor 4 euro per jaar geeft een kind aan dat je de natuurbescherming van het Vragenderveen steunt. En het leuke is dat er spannende tochten en doemiddagen in het veen worden georganiseerd. "We proberen spelenderwijs de kinderen in aanraking te laten komen met de natuur. De natuur geeft je veel als je ook geeft om de natuur. De natuur kan ook gevaarlijk zijn. De natuur maakt ook gezond", legt Frans Dorrestein van de Vrienden van het Marke Vragenderveen uit. "We trekken spelenderwijs door het veen, want ze moeten vast niet denken dat we malloten zijn die vinden dat zij de natuur ook belangrijk moeten vinden."

Het is zaterdagmiddag 23 januari als de juniorclub voor het eerst in het Vragenderveen bijeen is. Ze hebben er net een wandeling opzitten en de meeste hebben een tak gezocht die eerst als wandelstok fungeert en even later als spies waaraan een stuk brooddeeg wordt gedraaid, om boven het houtvuur een broodje te bakken. Frans Boschker heeft gezorgd voor twee driepoten waar bij aan de ene een heksenketel hangt en aan de andere een schotel voor de pannenkoeken. De kinderen vinden het maar wat leuk. De belevenissen van even tevoren worden met bravoure met elkaar gedeeld. Ze hebben aan het begin van de middag aan de rand van het veen bomen geplant. Meidoorns en sleedoorns die stekels dragen en waarin het voor de kleine vogelsoorten veiliger is om in te broeden dan in de vele berkenbomen die er staan. Een meisje vond een kikker. Een unicum in deze tijd van het jaar. De kinderen hebben de kikker voorzichtig losgelaten onder het ijs van de kikkerpoel.

Frans Boschker geniet van de enthousiaste verhalen die de kinderen na één wandeling door het veen al aan elkaar vertellen. "De natuur moet je ervaren, de natuur moet je zien, horen, ruiken en proeven. Je moet vooral niet achter computerschermen blijven zitten. Het is voor een opa eenvoudig om met geld plezier in een pretpark te kopen. Voor een belevenis in de natuur betaal je helemaal niks", vertelt hij. "Je moet er wel mee leren omgaan. Wie warm loopt voor de natuur zal het beschermen tegen schade. Daarom hebben we dit initiatief met kinderen opgezet. En de kinderen komen niet alleen uit Vragender. Zelfs kinderen uit Suderwick zijn er vanmiddag bij. En ze begonnen al met vragen stellen bij het zien van foto's bij de observatiepost. Eén grote ontdekking van wat er allemaal leeft dichtbij huis."

Meer informatie vind u ook op http://www.vragenderveen.nl



Ander nieuws