Header image

Oogstfeest op het land Bakkerij Oude Wesselink

LICHTENVOORDE –  De lokale bakker, slager en de lokale restauranthouder hielden zondagmiddag alvast een voorproefje op al het goede van het Achterhoekse platteland. Live cooking en daarna gratis proeven op het  georganiseerde oogstfeest op het land van bakker Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink  werd een groot succes. Local food is hot. Local food is gezond. Weten wat je eet en waar al dat goede vandaan komt is belangrijk, zo was de sfeer. ‘Het geroosterde meel van de tarwe in het brood Puur van Bakkerij Oude Wesselink heeft een unieke aroma’, zeggen kenners van de kookkunst op de akker even buiten Lichtenvoorde gelegen. Ook het in grote getale toegestroomde publiek keurt de bruine tarwebollen. ‘Lekker! Heel lekker!’ ‘Met kaneel en krenten smaakt dit tarwebrood wel heel apart’. Het versgebakken brood is belegd met nägelholt, rauwe ham of cervelaat van Slagerij Gebroeders Gosselink. Ook zij presenteren huisgemaakte vleeswaren en specialiteiten van Achterhoekse bodem. Bij een andere proeftafel wordt een broodbol van ditzelfde tarwe gevuld met humkessoep door de kok van restaurant ‘t Zwaantje. En de blokjes roggebrood met kinnebakkenspek en zachte mosterd van zijn hand worden samen met een glas Achterhoekse wijn door de fijnproevers ervaren als ‘de delicatesse van dit najaar’. De komst van zoveel mensen en de reacties doen bakker Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink goed. Hij kwam op dit grandioze oogstfeest-idee. Deels ontstaan uit liefhebberij en interesse voor het graan. “Die interesse is vooral gewekt door klanten in onze twee winkels. We hebben steeds meer oprecht veel vraag naar eerlijke producten. Nu kunnen mensen zien waar het groeit. Zij willen gezonde voeding en ook weten hoe wij de producten maken speelt voor hen een grote rol.” Local food verkoopt goed. Hugo Jansen vertelt dat hij meer graansoorten direct inkoopt bij boeren in de Achterhoek. Op het stukje land achter Texaco aan de N18 lijken bezoekers ook trots te zijn op hun eigen bakker, slager en  restauranthouder en niet vergeten de boer die de Achterhoek op deze goede wijze promoten.  De maai, bind en dorsdemonstratie van de Vereniging van oldtimer Landbouwvoertuigen en de vrolijke noot van blaaskapel de Schoapenscheerders doen daar nog een schepje bovenop. Er heerst gezelligheid want de traditie van het boeren landleven van vroeger krijgt hier een nieuw vervolg. “De agrarische sector kikkert hier weer van op. Hier wordt de sector weer vrolijk van”, aldus een bezoeker. Wethouder Wentink van de gemeente Oost Gelre opende zondagmiddag het oogstfeest.

Ander nieuws