Header image

Oogstfeest op het land in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op zondagmiddag 19 september van 14.00- 17.00 uur is iedereen die van lekker en eerlijk houdt uitgenodigd op het tarweveld aan de Europaweg (parallelweg N18) achter Texaco in Lichtenvoorde. Diverse ondernemers laten in een live-cooking sfeer specifieke streekgerechten vers van het Achterhoekse land proeven. Er is een gezellig terras en een demonstratie maaien, dorsen, binden en malen door de Vereniging van Oldtimer Landbouwvoertuigen uit Ruurlo. Bakker Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink kwam op het oogstfeest-idee. Deels ontstaan uit liefhebberij en interesse voor het graan. Er is steeds meer oprecht veel vraag naar eerlijke producten. Nu kunnen mensen zien waar het groeit. Zij willen gezonde voeding en ook weten hoe de producten gemaakt worden.

Normaal is een oogstfeest een feest voor boeren. De goede oogst werd als blijk van dankbaarheid gevierd. Dit deden de boeren door op het land met alle maaiers en bindsters na afloop wat te drinken. Maar als er een feestje bij hoort bemoeien wij bakkers er maar wat graag mee, vertelt Hugo Jansen De tarwe is door een grote combine er al afgemaaid. Een strook is nog blijven staan voor de 19e september voor de maai-dors-bind demonstratie door de oldtimer landbouwvoertuigen vereniging. Dan wordt het oogstfeest echt gevierd. Een oogstfeest is van oorsprong een dankfeest. Lang geleden bestond het Achterhoekse landschap 's zomers uit een grote lappendeken met groen en zwart/roodbont afgewisseld met velden tarwe en ander goudgeel graan. Als de tarwe eenmaal droog was en de garven op wagens naar de boerderij werden gebracht, werd het daar verder verwerkt of naar een molenaar in de buurt gebracht. Dit gebeurt ook nu. Men laat zien dat alles binnen een straal van 5 kilometer gebeurt. De tarwe is verbouwd in Lichtenvoorde, vermalen in Vragender, gebakken in Lichtenvoorde en het wordt verkocht in Ruurlo en Lichtenvoorde.

Alles wat men zondagmiddag proeft is van ‘eigen’ bodem en daardoor puur en gezond. De volle smaak van de Achterhoekse grond is uniek. Tijdens de première van dit Lichtenvoords oogstfeest kan men alvast proeven wat het komende seizoen op het menu staat.

Humkessoep bijvoorbeeld is een gevuld gerecht met soorten boontjes elk met een eigen smaak en beet verpakt in een broodbol. En balkenbrij bestaat ondermeer uit het fijnere boekweit van tarwe en roggemeel. Lekker gebakken totdat er een krokant korstje ontstaat is het in deze variant een uitstekend begin bij elke lunch, volgens de makers. Het gevulde brood ‘Puur’ met tarwe volkoren, krent en kaneel is een echte aanrader.



Ander nieuws