RKZVC glorieus kampioen

ZIEUWENT -  Onder het oog van 1500 toeschouwers behaalde RKZVC een volledig verdiende overwinning waardoor overtuigend het kampioenschap werd behaald met nog twee wedstrijden te spelen.

FC Winterswijk doet nog volop mee in de strijd voor een plaats in de nacompetitie en met zoveel publiek langs de lijn is het dan de vraag hoe het met de spanning bij de spelers zit. Afgezien van de eerste 10 minuten zat dat wel goed. Nadat Sjors Storkhorst al binnen 30 seconden een mooi schot had en 10 seconden later net niet met het hoofd bij de voorzet kon, kreeg Winterswijk met combinatievoetbal meer balbezit. Zoals het gehele voorjaar kon RKZVC 100% vertrouwen op de zeer stabiele verdedigende kwaliteiten van verdediging en middenveld. Alle 10 wedstrijden na de winter werden gewonnen en dat is al uniek. In die 10 wedstrijden kreeg RKZVC slechts 5 goals tegen, waarvan 3 tegen Rood Wit. Dat betekent dat er in de andere 9 wedstrijden slechts 2 tegendoelpunten vielen.

Daarnaast bezit het team ook bijzondere, aanvallende kwaliteiten. Er zijn 6 spelers die 6 of meer goals gescoord hebben, waarbij ze in staat zijn om vanuit het niets te scoren. De eerste drie doelpunten vandaag waren daar typische voorbeelden van. In de 21eminuut werd een verre uittrap van Huib Jonkman door Jens Schutten met het hoofd verlengd tot achter de verdediging. Sjors Storkhorst anticipeerde daar als snelste op en lobde technisch zeer gecontroleerd over de uitlopende Winterswijkse keeper de 1-0 binnen. De enigste halve kans had Winterswijk even daarvoor met een schot van 25 meter dat ruim over ging. De volgende grote kans was in de 39e minuut. Waldo Rhebergen bereikte met een diagonaal pass Jouke Knippenborg op links.

Helaas nam Sjors Storkhorst te veel tijd om de perfecte pass aan te nemen en af te ronden. Twee minuten later viel de 2e goal weer onverwacht. Bij een ingooi op de middenlijn draaide Sjors Storkhorst weg en zocht met de bal aan de voet de centrale verdediger van Winterswijk op. Precies op het juiste moment schoof hij de bal naar links door waar de geheel vrijstaande Jouke Knippenborg in alle rust de 2-0 ruststand binnen schoof.

Uiteraard wilde Winterswijk na rust alles in het werk stellen om terug te komen in de wedstrijd maar na vier minuten werd die hoop al in de grond geboord. Op het middenveld werd de bal veroverd en doorgespeeld naar Sjors Storkhorst die door kon lopen. Buiten de kop van de zestienmeter zette hij een één-twee combinatie op met Jens Schutten waarna Sjors van 14 meter afstand direct laag in de rechter benedenhoek de 3-0 binnen schoot. Weer vanuit het niets gescoord. Winterswijk bleef proberen gaatjes te vinden in de Zieuwentse defensie. Dat lukte in de 59e minuut voor de eerste keer na een mooie aanval over rechts maar er was van Winterswijk niemand om de lage voorzet op waarde te schatten zodat die voorlangs ging.

In de 65eminuut viel de 4-0 na een perfecte vrije trap van Sven Jurjus aan de linkerkant. Wouter Pillen verlengde de bal met zijn hoofd zodat de bal in de vrije rechterhoek binnen rolde. Vier minuten later kreeg Winterswijk de enigste kans vanuit een schuine hoek na een mooie aanval over links. De bal werd in het zijnet getikt. Daarna geloofden beide ploegen het wel. RKZVC speelde veelal rustig rond zonder echt in te zetten op meer doelpunten. Er was nog een bijna kans voor Jouke Knippenborg (kon net niet met het hoofd bij een voorzet) en een solo van Sjors Storkhorst die hij uiteindelijk in het zijnet van de goal tikte.

Vorig jaar was het kampioenschap in de 3e klas al historisch in de Zieuwentse voetbalgeschiedenis: voor het eerst zou RKZVC in de 2e klas van de KNVB gaan voetballen. Dat een jaar later direct weer het kampioenschap in die 2e klas wordt behaald, kon niemand zich 4 jaar terug, toen RKZVC nog in de 4e klas speelde, een voorstelling van maken! RKZVC heeft de laatste 9 jaar gevoetbald alsof het in een achtbaan zat: 2 degradaties en 5 promoties.