Header image

Zwarte Cross een prima georganiseerd evenement

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross brak afgelopen weekend weer een bezoekersrecord. Burgemeester Henk Heijman van Oost Gelre laat de eer daarvoor graag aan de organisatoren van het evenement. Maar hij spreekt ook zijn waardering uit voor de organisaties die op de achtergrond gezorgd hebben voor een bijna rimpelloos verlopen evenement in Lichtenvoorde. “Het succes van de Zwarte Cross is de optelsom van goede samenwerking.”

In verhouding tot de grootte van het evenement, ruim 156.000 bezoekers, deden zich nauwelijks incidenten voor. Burgemeester Henk Heijman van Oost Gelre hierover: “Als je kijkt naar de omvang van het evenement kun je stellen dat het wat betreft de openbare orde zonder problemen is verlopen. We hadden op elk moment de situatie in de hand, ook toen het zondag plotseling erg druk werd. Dat was de verdienste van de goede samenwerking en goede afspraken tussen partijen als gemeente, politie, brandweer en organisatie.”

Heijman herkent zich dan ook niet in de conclusies uit een onlangs gepubliceerd onderzoek met de titel: ‘Veiligheid en gezondheidsbescherming bij publieksevenementen moeten verbeteren’. De conclusies schetsen een beeld dat te vaak het economische belang prevaleert boven de veiligheid. Dat vooral kleinere gemeenten onvoldoende kennis en capaciteit hebben en dat de integrale afstemming tussen de hulpdiensten onvoldoende is. Heijman hierover: “De voorbereiding en uitvoering van de Zwarte Cross is in mijn ogen een voorbeeld van hoe het wél moet. Er is goede afstemming, we zitten steeds met alle partijen op basis van gelijkwaardigheid aan één tafel: gemeente, provincie, politie, brandweer, GHOR, GGD, Rijks- en Provinciale Waterstaat én de organisatie van de Zwarte Cross zelf. En één ding staat buiten kijf, er worden absoluut geen concessies gedaan aan de veiligheid.”

Burgemeester Heijman was niet blij met de publicaties in de kranten over het onderzoek een week vóór de Zwarte Cross. Daarin werd ook een link gelegd met de Zwarte Cross. “Er werd weliswaar geen oordeel over de Zwarte Cross gegeven. Maar het wordt toch genoemd in een artikel waarin de evenementen er niet goed afkomen. Dat is niet leuk, zeker als je bedenkt dat de belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek bij de Zwarte Cross al toepast worden. Niet voor niets worden we door evenementenorganisaties uit het land uitgenodigd om onze werkwijze toe te lichten.”

Burgemeester Heijman realiseert zich dat het goed is om kritisch te blijven en nooit genoegen te nemen met de euforie van dit moment. “We evalueren heel goed met elkaar hoe het is gelopen. Daar leren we van. Elk jaar leggen we de lat weer hoger. Het mag nooit routine worden. De kernbegrippen daarin zijn vertrouwen in elkaar en een gemeenschappelijk doel: het moet leuk én veilig zijn. Ik weet niet of dat typisch iets voor de Achterhoek is, maar het werkt in ieder geval wel.”Ander nieuws