Header image

Doorstapwandeling IVN Oost-Achterhoek

ZWILLBROCK - Zondag: 20 januari 2019. Aanvang: 11.00 uur. Startplaats: Parkeerplaats Vredenseweg/ L608.(BRD).Ongeveer 200 mtr. na kerkje Zwillbrock, rechterzijde.

Deze wandeling start dichtbij de Barrokkerk Zwillbrock. Deze prachtige parochiekerk St. Franziskus diende tot 1811 als kloosterkerk van het aangrenzende Minorietenklooster. De oorsprong ligt in het jaar 1651, toen Minorieten uit Bocholt voor de vervolgde katholieken uit het naburige Nederland een kerstnachtmis in de open lucht hielden, dit in opdracht van de bisschop van Munster. Korte tijd later werd van turfplaggen een kapel gebouwd. In 1717 werd de eerste steen voor de huidige kerk gelegd, maar de kerk werd pas in 1748 gewijd. Het kostbare interieur van de kerk nodigt uit voor een bezoek.

 

We verlaten na een korte wandeling het Zwillbrocker Venn, om hier later tijdens deze wandeling een groter gebied te bezichtigen. Natuurreservaat Ellewicker Feld is de volgende bezienswaardigheid die we passeren. Dit natuurreservaat is een vochtig weidegebied, dat een ideale plek vormt voor steltlopers en weidevogels. Zij vinden hier hun voedsel en kunnen er in alle rust hun jongen uitbroeden. Ook veel doortrekkende vogelsoorten gebruiken het gebied als broed- en pleisterplaats.

 

Dan komt de wandeling terug in Natuurreservaat het Zwillbrocker Venn, dat direct aan de Duits- Nederlandse grens ligt en het gebied aan twee zijden begrenst. Het Zwillbrocker Venn heeft al sinds 1938 de status van natuurreservaat. Na meerdere uitbreidingen omvat het gebied 185 ha. En is sinds 1976 eigendom van de deelstaat Nordrein – Westfalen. Aan het eind van de jaren 30 kreeg het Zwillbrocker Venn een beschermde status. Waar in het verleden turf was gestoken, ontstond weer een open wateropper-vlakte. Duizenden kokmeeuwen laten er hun luide gekrijs horen en op het eiland broeden flamingo’s en brengen er hun jongen groot. In de zomer van 2018, die extreme droogte bracht heeft de plas droog laten vallen en zijn alle watervogels vertrokken naar gebieden waar nog wat water te vinden was. Tot heden is de plas nog steeds leeg en zijn er geen watervogels waar te nemen!

We pauzeren in een gezellige locatie, hier kan men gebruik maken van het toilet en een eenvoudige lunch gebruiken. Kosten voor consumpties onderweg zijn voor eigen rekening!

Het laatste stuk van deze wandeling: Natuurpark de Leemputten. Sinds 1978 is het gebied voor het publiek toegankelijk. Het gebied, dat 30 ha. groot is, kenmerkt zich door een groot aantal plassen, broekbossen en vochtige graslanden. De plassen zijn ontstaan uit vroegere leemgroeves, die het gebied zijn bekendheid hebben gegeven.

Nieuwsgierig  geworden naar dit prachtige gebied? Wandel dan met ons mee!

Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage voor het IVN stellen we zeer op prijs. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoel gebruikers. Goed schoeisel is aanbevolen. Aanmelden is niet nodig, voor informatie over deze tocht: Anke Hollink 0545291109.

 

Gesprek met Anke Hollink:




Ander nieuws